جزیره آشپزخانه
جزیره یکی از محبوبترین امکانات آشپزخانههای امروزی است که از جلوههای دکوراسیون آشپزخانه مدرن محسوب میشود و موجب زیبایی بیشتر، افزایش کارایی و بهینهسازی فضای آشپزخانه میشود. اگر آشپزخانههای جزیرهدار را میپسندید، در این نوشتار از مجله دلتا با ایدههای نو برای انتخاب جزیره آشپزخانه آشنا میشویم.
این قانون کلی را مدنظر داشته باشید که در آشپزخانههای بسته بهتر است جزیره در مرکز قرار بگیرد تا هم از همه طرف بهطور یکسان در دسترس باشد و هم جلوی راه نباشد. اما این قانون درمورد تمام آشپزخانهها صدق نمیکند. مثلا در فضاهای دارای پلان باز (یعنی قسمتهای مختلف خانه مثل آشپزخانه و نشیمن دارای فضای مشترک و یکسره باشند) شاید جزیرهی جانبی انتخاب مناسبتری باشد، چراکه مرز بین محیط آشپزخانه با فضای اطراف را مشخص میکند. اندازه و شکل جزیره نیز به نقشهی آشپزخانه بستگی دارد. اما حداقل باید حدود ۹۰ تا ۱۲۰ سانتیمتر بین جزیره و کابینتهای پیرامونی فاصله باشد تا در رفتوآمد مشکلی ایجاد نشود.
۱. گسترش فضای پیشخوان
بهسادگی میتوانید با تعبیه جزیره در آشپزخانه از فضای روکابینتی بیشتری بهرهمند شوید. هرچه فضای روکابینتی بیشتر باشد، راحتتر میتوانید آشپزی کنید یا حتی چندنفری بهاتفاق غذا بپزید. پیشخوان جزیره همچنین فضای مناسبی برای صرف غذاست. صفحه روی جزیره میتواند از جنس یا رنگ متفاوتی با سایر کابینتها باشد. مثلا اگر سایر روکابینتیها کوارتز سفید است، درعوض برای جزیره از کوارتز مشکی یا پیشخوان چوبی رنگ تیره استفاده کنید.
۲. ایجاد فضای نشیمن
اگر در آشپزخانه میز غذاخوری ندارید یا بهدنبال ایجاد فضایی خودمانیتر برای نشیمن هستید، میتوانید کارایی جزیره آشپزخانه را با تعبیه چند صندلی پیشخوان ارتقا دهید و محیطی گرم برای صرف غذا و گپوگفت بین آشپز و مهمان ایجاد کنید. اما اگر به جزیره، پیشخوان صبحانه یا میز غذاخوری اضافه کردید، حتما فضایی هم در زیر آن درنظر بگیرید تا وقتی از صندلیها استفاده نمیکنید به داخل هلشان دهید.
۳. جاگذاری وسایل آشپزخانه
میتوانید سینک ظرفشویی یا گازرومیزی را روی جزیره آشپزخانه نصب کنید. اما این جاگذاری درصورتی خوب از آب در خواهد آمد که هوشمندانه انجام شود. باید به جزئیاتی مثل محل قرارگیری سیستم تهویه یا مسیر لولهکشی دقت کنید. وقتی که گاز روی جزیره آشپزخانه نصب باشد، برای سیستم تهویه باید از هودهای جزیرهای که مستقیما به سقف وصل میشوند استفاده کنید. یا اگر تصمیم دارید سینک ظرفشویی را به جزیره انتقال دهید، در داخل کابینتِ زیر جزیره فضای کافی برای جاگذاری مخفی لولهها درنظر بگیرید.
۴. جزیرههای چندسطحی
بازی با ارتفاع جزیره یکی دیگر از طرحهای پیشنهادی است. همانطور که پیشتر هم اشاره شد، از جزیره آشپزخانه برای کارکردهای مختلفی ازجمله آشپزی و صرف غذا استفاده میشود. اما اگر تصمیم دارید جزیرهای داشته باشید که همزمان چند کارکرد مختلف داشته باشد، میتوانید از جزیرههای چندسطحی استفاده کنید؛ طوری که در هر سطح فضایی مجزا برای آشپزی یا صرف غذا داشته باشید. مثلا یکی از سطوح را فقط به گاز یا سینک ظرفشویی اختصاص دهید و در ارتفاعی دیگر سطحی برای پیشخوان غذاخوری درنظر بگیرید.
۵. جادارتر کردن آشپزخانه
با تعبیه جزیره آشپزخانه نهتنها فضای روکابینتی بیشتری در اختیار خواهید داشت، بلکه از کابینتهای بیشتری نیز برخوردار میشوید و میتوانید تمام وسایل اضافی را از جلوی چشم بردارید. بهویژه اگر آشپزخانه طوری است که بهخاطر وسایلی مثل یخچال و ظرفشویی فضای کافی برای کابینت در اختیار ندارید، درعوض میتوانید با تعبیه جزیرهای کابینتدار از فضای بیشتری برای جاسازی وسایل غیردمدستی برخوردار شوید. یا اگر هم با سلیقهتان جور درمیآید، میتوانید برای قسمتی از فضای زیر جزیره قفسههای تزئینی درنظر بگیرید و کتابهای آشپزی یا هر وسیله نمادار دیگری را در این قفسهها بچینید.
۶. بهینهسازی فضای بالای جزیره
با نصب قفسههای معلق میتوانید از فضای بالای جزیره برای چیدمان یا آویختن وسایلی مثل سرویس قابلمه یا ظروف دیگر استفاده کنید. اگر از این ایده خوشتان نمیآید، همچنین میتوانید قسمت بالای جزیره را با لامپهای آویز تزیین کنید یا اگر روی جزیره گاز نصب کردهاید، میتوانید با انتخاب هود جزیرهای، نمای بهتری به فضای بالای جزیره بدهید.